Op deze pagina kunt u de artikelen hieronder vinden, in deze volgorde:

50 REDENEN VOOR GEKOOKTE GROENTE

ALLES OVER GROENTE

Verder zijn de 3 artikelen die het dieet beschrijven als aparte subpagina's weergegeven. Dit zijn:

DAGELIJKS VOEDSEL

INCIDENTEEL VOEDSEL

VERBODEN VOEDSEL

50 REDENEN VOOR HET GEKOOKTE GROENTE-DIEET

door Dr. Lawrence Wilson  © Maart 2017, L.D. Wilson Consultants, Inc.                                                     

klik hier voor de originele versie

Alle informatie op deze website is educatief, en niet bedoeld als diagnose, behandeling, of genezing van ziektes of gezondheidsproblemen.

INLEIDING

Een diet wat veel gekookte groente (geen salade) bevat vormt de basis voor elk nutritional balancing programma.Het is cruciaal voor success met nutritional balancing!

Het alkalische reserve-mineralen dieet. Dit diet kan ook het alkalische reserve-mineralen diet genoemnd worden, omdat het extreem veel mineralen, zoals zink, mangaan, chroom en andere alkalische reserve-mineralen bevat.

Het goede-verteringsdieet. Het diet kan ook het goede-verteringsdieet genoemd worden, omdat het, wanneer het op goed gevolgd wordt, het heel goed voor de spijsvertering is en helpt het darmkanaal te herbouwen en lekkende darmsyndroom te genezen. Eenmaal herbouwd absorbeert u veel meer voedingsstoffen uit uw voedsel, wat een ander groot voordeel is.

Voor meer informatie over het gekookte groente dieet, leest u:

Voedsel voor dagelijks gebruik

Voedsel voor onregelmatig gebruik

Verboden voedsel

REDENEN OM ZICH AAN HET GEKOOKTE GROENTE DIEET TE HOUDEN BIOCHEMISCHE REDENEN

1. Bevat veel calcium en magnesium. Iedereen heeft meer calcium en magnesium nodig in hun dieet. Dit dieet bidet veel van deze essentiële mineralen. Deze helpen de botten te herbouwen, en duizenden enzymen in het lichaam te activeren. Calcium en magnesium zijn ook van vitaal belang voor de gezondheid van het hart en de slagaders.

2. Bevat veel vezels. Alhoewel de groente wordt gekookt, bevatten ze nog steeds veel vezels, die de meeste mensen tegenwoordig nodig hebben. Het helpt bij verstopping, het verwijderen van giftige metalen en giftige chemicaliën en het herstellen van het darmkanaal. Genoeg vezel is ook essentieel voor de werking van de Peyer’s patches. Dit zijn belangrijke lymfeklieren die langs de dunnen darm liggen. Lees Peyer’s Patches voor meer over dit belangrijke onderwerp.

3. Bevat veel folaat en TMG voor methylgroepen. Dit is een technischer onderwerp. Het gekookte groente dieet bevat echter veel methylgroepen, die crucial zijn voor het verwijderen van gifstoffen door de lever. Methylgroepen zijn ook essentieel voor hersenactiviteit, de gezondheid van het DNA, eiwitsynthese, en nog veel meer. Voor meer over dit onderwerp, lees Methylatie op de website van dr. Wilson.

4. Bevat veel biologisch beschikbaar ijzer. Gekookte donkere groenten in het bijzonder, maar ook vele andere groenten bevatten en special vorm van ijzer. Het kan een giftige vorm van ijzer, die veel mensen in hun lichaam hebben geaccumuleerd, wat ik „amigo-ijzer“ noem en wat een ijzeroxide is. Om meer over dit belangrijke onderwerp te lezen, lees De Amigos- Ijzer, Mangaan en Aluminium.

5. Bevat weinig fermenten. Gefermenteerd voedsel is tegenwoordig erg populair. Het is echter vaak geen gezond voedsel. Voornamelijk kombucha thee en gefermenteerde granen, welke aldehyden bevatten, die giftig zijn voor de lever. Een beetje miso, zuurkool, yoghurt en kefir is toegestaan volgens dit dieet, maar eet niet te veel van dit soort voedsel. Voor meer over dit onderwerp, lees gefermenteerd voedsel.

6. Bevat een matige hoeveelheid eiwit. Eiwitten zijn een „bouwend“ voedsel, maar het is ook een meer zuurvormend voedsel, en kan ook een „verstoppend“ voedsel zijn. Dit dieet bevat dierlijke eiwitten, welke heel belangrijk zijn om te eten. Eiwitten uit groente zijn van minder hoge kwaliteit. Dierlijk voedsel is meer „yang“ in macrobiotische terminologie, en dit is heel goed. Het dieet bevat een matige hoeveelheid eiwit, maar niet te veel en niet te weinig.

7. Bevat zeer weinig suikers of eenvoudige koolhydraten. Dit is tegenwoordig belangrijk om verschillende redenen. Suikers zijn te “yin”. Ze ontregelen ook het bloedsuiker en bevorderen de groei van gist in de darmen en elders. De meeste mensen hanteren suiker niet goed en eten te veel hiervan. Lees Suikerverslaving en de drie andere artikelen over suiker op de website van dr. Wilson voor meer informative over het effect van snoep, suikerrijke diëten en fruitrijke diëten.

8. Een smakelijk dieet. Groenten bieden veel variatie, wat betreft smaak, hoewel dit soms subtiel is. Dit komt deels door hun phyto-chemicaliën, zoals DIM, I3C, TMG en honderden anderen. Wanneer u iemand bent die “geen groente lust”, dan komt dit meestal omdat uw smaakpapillen ondergevoelig geworden zijn door het eten van te veel zout of suiker. Als u het suiker uit uw dieet verwijderd, zult u leren de gevarieerde smaken van het plantaardige koninkrijk meer te waarderen.

9. Bevat extreem veel mineralen en spoorelementen. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor dit dieet. De meeste mensen lijden tegenwoordig aan een mineralen-hongersnood! Het is een van de meest voorkomende problemen op onze planeet. Dit komt door de landbouwmethoden, het eten van geraffinneerd voedsel, stress en andere factoren. Groenten moeten worden gekookt om alle mineralen die in de vezels opgesloten liggen beschikbaar te maken. Daarom bevat het dieet geen rauwe salades.

10. Bevat een matige hoeveelheid koper en zink. Deze mineralen, in biologisch beschikbare vorm, zijn zeer nodig voor de meeste mensen. Dit dieet biedt uitstekende vormen, beter dan wat men kan verkrijgen door mineralensupplementen en andere bronnen.

11. Bevat weinig fytaten en fosfor. Fosfor is een vurig en stimulerend mineraal. Dit dieet bevat met opzet weinig fosfor, omdat het een niet-stimulerend dieet is. Een dieet wat veel fosfor bevat, bevat veel vlees, en wellicht veel melkprodukten, eieren en kaas.

12. Bevat veel biologisch beschikbaar zwavel. Het dieet bevat veel zwavelhoudende groenten, zoals kool, broccoli, spruiten, bloemkool, radijsjes, rapen en andere groenten. Dit helpt bij de ontgifting van de lever, en in het algemeen voor het reinigen en ondersteunen van het lichaam. Zwavel antagoniseert ook koper en is nodig voor de gezondheid van bindweefsel.

13. Bevat een matige hoeveelheid aminozuren (stikstofvoedsel). Aminozuren zijn heel belangrijk, maar te veel is stumulerend. Dierlijke eiwitten, zoals vlees en eieren zorgen voor een uitstekende balans van de aminozuren.

14. Bevat veel omega-3 vetzuren en vitamine D. Dit wordt in dit dieet gevonden in de sardientjes, vlees van goede kwaliteit (in de wei opgegroeid, met gras gevoedt), een kleine hoeveelheid rauwe melkproducten, en zelfs in sommige groene groenten/greens. Wanneer u ervoor kiest geen sardientjes te eten, heeft u een omega-3 vetzuursupplement en vitamine D supplement nodig voor een optimale gezondheid.

15. Bevat veel chlorofyl en enkele andere plantaardige fytochemicaliën. Deze stoffen helpen de meeste ziekten te voorkomen, het darmkanaal te herstellen, het immuunsysteem te verbeteren en nog veel meer.

16. Bevat weinig giftige chemicaliën en giftig kalium wat tegenwoordig in alle vruchten te vinden is. Veel van onze voeding bevat meer dan 3000 chemicaliën, waarvan de veiligheid bij velen betwijfeld kan worden. Al het fruit bevat tegenwoordig een giftige vorm van kalium. Het wordt geabsorbeerd bij gebruik van N-P-K of superfosfaat meststoffen, die worden gebruikt voor de meeste fruitbomen, zelfs biologische fruitbomen. Het eten van een dieet, wat geen giftige chemicaliën bevat is een belangrijk onderwerp binnen de nutritional balancing wetenschap.

17. Bevat veel ultra-spoorelementen/mineralen. Een ultra-spoorelement/mineraal is één die van vitaal belang is voor ons lichaam, maar waarvan men slechts een kleine hoeveelheid nodig heeft. Dit gekookte groente dieet bevat veel van deze vitale mineralen, die tegenwoordig bij veel geraffineerd voedsel ontbreekt.

18. Een gewichtsverlies dieet. Dit is zeer nuttig voor miljoenen mensen. Men voelt zich erg vol met dit dieet, door alle vezels en alle voedingsstoffen die het bevat. Iedereen die het volgt, meldt vroeger of later gewichtsverlies, zonder veel te hoeven sporten of weinig te moeten eten. Het eten van minstens drie maaltijden per dag is zelfs belangrijk om genoeg voeding binnen te krijgen. Wanneer u meer dan drie maaltijden wilt eten, is het beter een extra maaltijd te eten, in plaats van de hele dag te snacken.

19. Geen vloeistoffen tijdens de maaltijden. Dranken gemengd met voedsel verdunnen het spijsverteringssap en zorgen voor een minder goede vertering. Dit dieet raadt u aan wat tot tien minuten voor een maaltijd te drinken en eerst weer een uur na een maaltijd. Eet ook niet veel soep. Het mengt te veel water met het eten. U kunt de groenten pureren met een blender, aangezien hiervoor geen extra water nodig is.

20. Een laag tot matig verbrandingsdieet. Dit betekent gewoon dat het dieet veel mineraalrijke voedingsmiddelen zoals groente bevat. Het bevat iets minder brandstofvoedsel zoals granen, bonen, en zelfs vet, alhoewel de “fast oxidizer” versie meer vet en olie bevat. Dit lijkt een beetje op een motor, waarbij minder brandstof en meer lucht in de motor wordt gebruikt. Het zorgt ervoor dat de motor efficiënter rijdt, en het maakt de motor zelfs tot op zekere hoogte schoon.

21. Niet een“solar dieet”. Solare voedingsmiddelen zijn aan veel zon blootgesteld. Dit omvat fruit, en ook dierlijk voedsel zoals vlees, eieren en zuivelprodukten. Groente-bladeren en stamen krijgen zonlicht, maar groeien dicht bij de grond en hebben vaak gedeeltelijk schaduw nodig. Wortels krijgen natuurlijk geen zonlicht. De zon biedt voedsel bepaalde etherische energie wat niet zo goed is tegenwoordig, omdat het opwaarts bewegende stromingen van energie biedt.

22. Een zeer “kleurrijk” dieet. Dit betekent dat de gekookte groenten veel van de kleurrijke en prachtige fytochemicaliën bieden, zoals de carotenoïden, lycopene, luteïne, zeoanthin en vele anderen. Deze geweldige chemicaliën geven groenten hun felle kleuren – rood, oranje, geel, blauw en groen. Naast anti-oxidaten zijn ze vaak krachtige anti-inflammatoire stoffen en helpen bij het ontgiften van zware metalen en giftische chemicaliën.

23. Bevat weinig oestrogenen. Dit is tegenwoordig heel belangrijk, omdat we overstroomt worden met oestrogen-imiterende gifstoffen en voedingsmiddelen die oestrogenen verhogen, wat kanker en andere problemen veroorzaakt. Een voorbeeld van zo’n soort voedsel is soja. Voor meer over dit onderwerp, leest u Oestrogenen als Yin Gifstoffen op de website van dr. Wilson.

24. Bevat veel anti-oxidanten. Volgens Susan Southon, PhD, hoofd van de micronutrient afdeling, Instituur van Voedingsonderzoek, Norwich, Engeland: “Breekt koken de plantaardige groentecellen af, wat een grotere afgifte van carotenoïden en mogelijk andere antioxidanten tot gevolg heeft, soms zo veel als vijf keer meer dan wanneer het rauw wordt gegeten.” – gemeldt in Bottom Line Personal, Vol. 8, #1, January, 2000.

LEVENSTIJL REDENEN

1. Het is een niet-stimulerend parasympatisch dieet. Dit is belangrijk voor genezing en voor het in evenwicht brengen van het autonome zenuwstelsel. Het dieet heeft de neiging de subtiele energie naar beneden door het lichaam te bewegen, een heel belangrijk aspect voor genezing. Voor meer over dit onderwerp, leest u Neerwaartse Energie en Genezing op de website van dr. Wilson.

2. Het is een trauma/probleem-confronterend dieet. Door de energie neerwaarts te bewegen en het lichaam diep te voeden, komen mentale en emotionale problemen naar boven, die genezing nodig hebben. Dit klinkt misschien vreemd, maar feedback van onze klanten ondersteunt dit idee. Het tegenovergestelde is een “ontsnappingsdieet”. Dit betekent meestal een dieet met veel stimulanten of veel vlees of suiker.

3. Het is een dieet voor een gematigd klimaat. Sommige dieten zijn moeilijker te volgen voor mensen die in een bepaald klimaat leven. Het eten van veel fruit kan bijvoorbeeld zeer koud maken. Het eten van te veel vlees kan voor overhitting zorgen. Het gekookte groente dieet ligt ergens in het midden.

4. Het is een zeer reinigend dieet. Veel mensen willen tegenwoordig ontgiften. Ik vertel deze mensen dat het gekookte groente dieet absoluut het beste dieet voor dit doel is. Het bevat veel voedingsmiddelen en voedingsstoffen die alle eliminatie- en ontgiftingsorganen van het lichaam helpen, zoals de lever, de nieren, de darmen, de longen en de huid. Het probleem met de meeste zogenaamde reinigingsdiëten of detoxdiëten is dat ze onvolledig of gebrekkig zijn in voedingsstoffen. Zijn zijn goed voor een week, maar het diep reinigen van het lichaam neemt meer tijd. Het volgen van dit soort diëten over langere perioden (meer dan één of twee week) moet worden vermeden. Gekookte groenten voorzien het lichaam van zuurstof en helpen gifstoffen te verbranden.

5. Een aardend (grounding) en centrerend dieet. Groenten groeien dicht bij de grond. Dit klinkt misschien vreemd, maar de groenten bevatten bepaalde energiën, die verband houden met geaarde elektrische energie en met geaard denken en functioneren.

 

 6. Het is een conserverend dieet, niet een speendieet (veel melk) of een etherisch dieet (fruit). Dit zijn meer subtiele kwaliteiten van voedingsmiddelen, die interessant zijn en nuttig om te weten.

7. Het dieet vergt werk. Dat betekent dat het meer voedselvoorbereiding en koken vereist, in vergelijking met een dieet wat meer fruit, melkproducten of brood bevat, die niet zoveel voorbereiding vereisen. Sommigen houden niet van dit aspect van het dieet, en zeggen dat ze geen tijd hebben om hun groenten te kopen en te koken. Één eefect van dit dieet is echter het stoppen van binge-eten, impulsief eten en te veel eten, doordat het u dwingt uw maaltijden te plannen en te koken. Dit kan helpen een persoon te stabiliseren en het leven beter te organiseren.

8. Het is een kauw-dieet. Oftewel, u moet uw eten kauwen. Dit zorgt ervoor dat u langzamer eet, ontspant een persoon, en vermijdt binge-eten, impulsief eten en te veel eten.

9. Een subtiele smaken dieet. Groenten zijn waarschijnlijk de smakelijkste voedingsmiddelen, maar de smaken zijn subtiel. Het dieet vermijdt voedsel wat de zintuigen overweldigt, zoals suikers en hete kruiden/specerijen. De delicate smaken hebben dan de neiging naar voren te komen.

10. Een dieet wat makkelijk verteerbaar is. Dit is belangrijk, omdat de meeste mensen een zwakke vertering hebben. Anders dan wat veel mensen denken, is bijvoorbeeld een dieet met smoothies niet makkelijk te verdragen, omdat het veel water bevat en vaak zeer slechte voedselcombinaties.

HAARMINERALENANALYSE REDENEN

1. Het dieet het de neiging het natrium en kaliumgehalte van het haar te verhogen, en de natrium-/kalium verhouding een beetje te verhogen. Dit is een zeer positief effect van het dieet. Dit is in tegenstelling tot rauw voedsel en diëten gebaseerd op fruit, die de natrium/kalium verhouding verlagen. Het verhogen van het natrium/kalium ratio stelt het lichaam in staat giftige metalen te verwijderen en te vervangen door essentiële alkalische reservemineralen.

2. Het is een blijf-uit-de-four lows-dieet. De “Four Lows” is een uitputtings haarmineralenpatroon. Dit dieet bevat geen stimulanten of irritanten die een persoon richting een four-lows patroon kunnen duwen. In plaats daarvan is het extreem voedzaam en zacht voor het lichaam.

ZIEKTE REDENEN

Wat betreft het bestrijden van ziekten, is dit dieet nuttig voor veel voorkomende gezondheidsproblemen:

1. Het is een anti-gist dieet. De reden hiervoor is dat het weinig suiker bevat en weinig gefermenteerd voedsel.

2. Het is een anti-osteoporose dieet. Het is rijk aan biologisch beschikbare calcium en andere mineralen die nodig zijn voor de botten. Dit is vooral voor vrouwen die in de menopauze zijn of die de menopauze benaderen belangrijk.

3. Het is een anti-diabetisch dieet. Dit komt door het lage suikergehalte en de grote hoeveelheid spporelementen/mineralen.

4. Het is een anti-hartziekte dieet. Het bevat weinig stress, stimulanten en is een zeer voedzaam dieet. Het bevat ook veel mineren en fytonutriënten, die nodig zijn voor het hart, zoals calcium, magnesium, kalium en anti-oxidanten.

5. Het is een anti-parasitair dieet. Dit is omdat het een veel vezel bevat en fytonutriënten. Parasieten gedijen vooral goed op suikerdiëten en junk food.

6. Het is een anti-obesitas dieet. Iedereen valt af als ze dit dieet op de juiste manier volgen. Veel sport is niet nodig, en heeft de neiging je vooruitgang te vertragen. U kunt ook meer dan genoeg eten, en geen honger hebben.

7. Het is een anti-infectie dieet. Bacteriën en virussen gedijen vooral op diëten die veel suiker en eiwit bevatten. De mineralen in dit dieet versterken de immuunrespons en helpen het lichaam infecties te bestrijden. Koken doodt de meeste bacteriën en parasieten die op voedsel kunnen leven.

8. Het is een anti-kanker dieet. Het bevat veel groene en koolgroentes, die tientallen voedingsstoffen bevatten die de immuunrespons ondersteunen en andere anti-kanker effecten hebben.

9. Nuttig voor veel organen en systemen. Het dieet is zeer nuttig voor spijsverteringskanalen, de alvleesklier, de lever, de huid, het cardiovasculaire systeem, het voortplantingsstelsel en het zenuwstelsel.

ONTWIKKELINGSREDENEN

1. Het heeft de neiging subtiele energie neerwaarts te bewegen van het hoofd naar de voeten. Dit komt door de grote hoeveelheid aan gekookte groente, en het gebrek aan stimulansen en irritanten.

2. Het bevordert de ontwikkeling. Dit is een fantastisch voordeel van dit dieet, en alleen van dit dieet, naar mijn beste weten. Ontwikkeling is een uniek proces, waarbij het lichaam van een persoon gezonder wordt, het leven verlengt en wat leidt tot een ziektevrij leven. Redenen waarom dit dieet ontwikkeling bevordert zijn het hoge selenium-gehalte in voedingsmiddelen zoals blauwe maïs, sardientjes, kelp, zeezout en lamsvlees. Deze voedingsmiddelen bevorderen ontwikkeling. Het komt ook door het vermogen energie neertwaarts door het lichaam te bewegen.

3. Het bevat weinig giftige producten die ontwikkeling belemmeren. Te veel vlees, pluimvee, vis, eieren en zuivelproducten vertragen ontwikkeling. Dit dieet bevat de juiste hoeveelheid van deze dierlijke producten.

4. Het is een ontgiftend dieet. Dit bevordert ook ontwikkeling, en is absoluut noodzakelijk voor de meeste mensen.

ZUURGRAAD-BALANS REDENEN

1. Het dieet is zeer alkalisch-vormend. Dit komt omdat het veel alkalische reserve-mineralen bevat. Dit omvat zink, mangaan, selenium, silicium, chroom, en anderen. De lichamen van de meeste mensen zijn te zuur (het weefsel), ongeacht wat urine en speeksel pH waardes laten zien. Het vervangen van de alkalische reservemineralen is de ware manier om het lichaam op diep niveau de alkalineren. Alkaline water, natriumbicarbonaattherapie en andere oppervlakkige middelen bieden slechts tijdelijke voordelen. Het is ook niet waar dat een dieet wat veel fruit bevat meer alkalisch is dan het gekookte groente dieet, aangezien het gekookte groente dieet veel meer van de alkalische reservemineralen bevat.


ALLES OVER GROENTE

door Dr. Lawrence Wilson © November 2016, L.D. Wilson Consultants, Inc.

klik hier voor originele versie

Alle informatie in dit artikel is voor educatieve doeleinden. Het is niet bedoeld als diagnose, behandeling, recept of genezing van ziektes of gezondheidsproblemen.

Inhoudsopgave

I. INLEIDING

II. AANBEVELINGEN – SAMENVATTING

III. DETAILS OVER GROENTEN

• Wortelgroenten en knollen

• Koolsoorten

• “Greens“

• Vezel

• Mineralen

• Biologisch geteeld

• Vers, bevroren of in blik?

• Koken en bereiden van groenten

• Gefermenteerde groenten

• Hoeveel?

• Toppings voor groenten

• Kinderen en groenten

• Sappen

• Groente-snacks

IV. ANDERE ONDERWERPEN

• Schadelijke groenten

• Groente versus Fruit

• Kruiden versus groente

______________________

I. INLEIDING

Definitie. Groenten zijn de wortels, stammen, bladeren en bloemen van planten.

Niet alles is echt groente. Sommige voedingsmiddelen die groente worden genoemd, zijn eigenlijk fruit. Je kan deze makkelijk identificeren, aangezien ze zaden bevatten. Ik raadt deze „groenten“ niet aan, omdat ze macrobiotisch gezien meer yin zijn.

Dit betreft tomaten, pepers (zowel zoete als hete pepers/paprika), aubergine, okra, en komkommer. Squash en pompoen behoren technisch gezien ook tot de vruchten. Echter, pompoen en wintersquash (butternut, spaghetti, en acorn squash zijn niet te yin, dus een portie twee keer per week is oké. Ik stel voor zomersquash te vermijden, zoals courgette, sunburst, sunburst squash en andere.

Overvloed. Er bestaan honderden eetbare groenten. De meeste mensen beroven zichzelf van de heerlijke smaken, kleuren en texturen van de meeste van hen door net een beperkt aantal te eten.

De beste bron van alkalische reservemineralen van welke voedinsgroep dan ook. Groenten zijn zeer voedzaam, bevatten vooral veel mineralen, antioxidanten, en honderden andere voedingsstoffen. Deze kan je niet uit ander voedsel halen. De meeste lichamen zijn uitgehongerd wat mineralen betreft, dankzij de moderne N-P-K landbouw, voedingsraffinage, stress en slechte kwaliteit van diëten. Daarom heeft iedereen veel gekookte groente nodig.

Koken is nodig, omdat mensen de taaie plantaardige vezels , waarin de meeste mineralen in groente gevonden kan worden, niet kunnen verteren. Iedereen die voornamelijk salades eet, demineraliseert zijn lichaam langzaam. Het effect is erger bij vrouwen, die meer kans hebben op osteoporose op latere leeftijd. Osteoporose is een type demineralisatie.

Ik heb gevonden dat iedereen die geen gekookte groente eet, niet gezond zal zijn. Deze observatie is gebaseerd op duizende cliënten die ik in de afgelopen 36 jaar gezien heb.

Uitstekend voor afvallen. Het eten van veel gekookte groente kan goed helpen om af te vallen zonder hongergevoel. In tegenstelling zal je bij het eten van fruit geen gewicht verliezen.

II. SAMENVATTING VAN AANBEVELINGEN

DOEN:

De beste groente wordt zo gegeten:

• Vers

• Biologisch geteeld

• Zachtgekookt, niet rauw. De snelkookpan/hogedrukpan is de beste methode wat betreft kwaliteit, kooksnelheid en schoonmaak.

• Lokaal geteeld, maar alleen asl ze van uitstekende kwaliteit zijn.

Eet minstens 3x per dag gekookte groente. Het is lekkerder wanneer je ze vers kookt voor elke maaltijd, maar het is ook oké om één of twee keer per dag een grote hoeveelheid te koken en de hele dag door te eten.

Wortelgroenten/knollen. De beste zijn alle uien, prei, wortelen, rapen, koolrapen, daikon, lenteuitjes en sjalotten. Een kleine hoeveelheid van de andere is ook oké, zoals gouden bieten, yams, zoete aardappelen, pastinaken en andere. Ik stel voor om rode bieten te vermijden, aangezien deze enigszins giftig zijn.

De koolfamilie of kruisbloemige groenten. De beste zijn rode kool, bloemkool (inclusief de bladeren en stengels aan de buitenkant), en spruitjes. Broccoli is oké, maar op dit moment lijken de baby-broccoli, de brocolini, of brocolette een beetje beter te zijn. (Koolraap en daikon zijn ook kruisbloemig, maar heb ik onder wortelgroenten vermeld).

„Greens“. Deze lijken minder belangrijk te zijn dan de wortelgroenten of koolgroenten, zodat je minder hiervan kunt eten. De beste zijn boontjes, spinazie, paksoi, snijbiet, Chinese kook, peterselie, waterkers, coriander, mosterdgroen, boerenkool, wortelgroen en een aantal anderen. Bij sommige boerenkool is een hoog niveau aan thallium gerapporteerd, een giftig metaal, dus ik zou het voor nu vermijden.

Andere goede groenten. Dit zijn erwten, mais, okra, gekookte taugé, waterkastanjes en nopal cactus of cactusvijg-bladeren.

Hoeveel? Eet tenminste TWEE grote porties wortelgroenten/knollen per dag en TWEE grote porties koolgroenten per dag. Eet slechts ÉÉN portie “greens” per dag. Dit omdat de greens meer yin zijn. Veel mensen eten hier teveel van. Om meer over yin en yang te leren, lees je Yang And Yin Of Food.

NIET DOEN:

• Eet groente niet rauw. Ik weet dat dit tegen de publieke opinie indruist. De reden wordt hieronder verder toegelicht.

• Eet geen groente uit de nachtschadefamilie. Dit betreft tomaten, witte en rode aardappelen, aubergine en alle paprika’s. De enige uitzondering is dat een beet cayennepeper oké is als specerij.

• Eet niet veel asperges, artisjokken, sla, komkommers, selderij, algen, spirulina en zomerpompoenen (courgettes, zonnestraal en anderen), of de meeste paddestoelen, ook geen Kombucha thee. Deze zijn allemaal meer yin en ietwat toxisch en irriterend voor het darmkanaal.

• Eet geen bevroren groenten of groenten uit blik, als je verse groenten kunt krijgen, alhoewel uit blik of bevroren beter is dan niets.

III. DETAILS OVER GROENTEN

WORTELGROENTEN EN KNOLLEN

Wortelgroenten verdienen en speciale vermelding, en worden vaak genegeerd. In de meeste beschavingen waren deze duizenden jaren een belangrijke voedingsbron. Wortelgroenten behoren tot de meest geconcentreerde bron van vitaminen en mineralen, die beschikbaar is voor ons. Wortelen, prei, uien (wit, geel, groen en rood), sjalotten, lente-uitjes, daikon (witte radijs) en rapen zijn de beste.

Yang. Wortelgroenten zijn macrobiotisch gezien meer yang, omdat ze ondergronds groeien. Deze eigenschap is tegenwoordig voor iedereen zeer gunstig. Wortelgroenten zijn ook goed bewaarbaar, wat helpt als je niet elke dag boodschappen wilt doen.

Zetmeelrijk. De meeste wortelgroenten zijn zetmeelrijk, wat betekent dat ze goed vullen, als je er genoeg van eet. Daarentegen zijn ze veel makkelijker te verteren dan andere zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals granen, brood of gedroogde bonen.

Wortelgroenten koken. Snijdt de wortelgroenten/knollen in stukken om ze sneller te koken. De meeste vereisen 5 minuten in de snelkookpan, of 30-40 minuten stomen, om hun taaie vezels af te breken en hun zetmeel in suikers om te zetten. Je kan wortelgroenten ook ‘s nachts in een crockpot op een lage temperatuur koken. Dit is niet zo goed als met een snelkookpan, maar je hoeft ze niet in stukken te snijden.

KOOLSOORTEN

Hieronder vallen bloemkool, kool (rode en groene), spruitjes, boerenkool, paksoi, rapen (met groen), koolraap, broccoli, rucola radijs (vele soorten), waterkers en wasabi. Veel onderzoek heeft zich de afgelopen jaren gericht op de gezondheidsvoordelen van kruisbloemige groenten. Allen bevatten een rijke bron aan een bepaalde soort zwavel, en honderden andere voedingsstoffen en fytochemicaliën. Dit geweldige voedsel bevat stoffen die kanker en vele andere levensbedreigende aandoeningen helpen vermijden.

‘GREENS’

Dit zijn uitstekende groenten, maar ze zijn heel wat meer yin, dus raad ik aan er wat minder van te eten. Één portie per dag is genoeg. Sommige mensen eten alleen maar greens, denkend dat het de beste groenten zijn. Doe dit alsjeblieft niet. Boerenkool kan te veel thallium absorberen, waardoor deze groente eventueel giftig kan zijn, afhankelijk daarvan waar het wordt geteeld. Ik zou boerenkool op dit moment vermijden.

SALADES

Eet niet veel salades. Je hoeft dit helemaal niet te eten, alhoewel een beetje als garnering oké is. Het probleem met salade is:

1. Rauwe groenten zijn mee ryin dan gekookte groenten. Het eten van meer yin voedsel is over het algemeen schadelijk voor de gezondheid.

2. Ons lichaam kan niet veel mineralen uit rauwe groenten absorberen, omdat we de harde plantaardige vezels, die de meeste mineralen bevatten, niet kunnen afbreken. Koken helpt de vezels af te breken, en dit is de belangrijkste reden om groenten te koken.

3. Om de hierbovengenoemde reden is salade niet bijzonder voedzaam, behalve dan dat het veel vezel bevat.

4. Salades bevatten zoveel ruwvoer dat ze de maag vullen en ervoor zorgen dat je minder van de essentiële voeding eet – gekookte groenten, blauwe maïs en dierlijke eiwitten.

5. Vooral in restauranten zou ik salades volledig vermijden, omdat ze vaak onrein zijn, en bacteriën, virusssen en parasieten bevatten.

GROENTESAPPEN

Een methode die sommige mensen gebruiken om de hoeveelheid groente die ze eten te verhogen is door de groenten door een sapcentrifuge te halen. Dit halt de mineralen uit de groente en laat de meeste vezel achter in het apparaat. Het probleem met sappen is dat ze extreem yin zijn. Dit is zo omdat de groenten rauw worden gegeten, en het opbreken van de groenten in de sapcentrifuge maakt ze nog meer yin. Om deze reden adviseer ik alleen de inname van 300-350 ml wortelsap per dag, of als alternatief 30-60 ml tarwegrassap 2x per week.

GROENTESOEPEN

Veel mensen genieten van groenten in soep. Deze zijn makkelijk te bereiden en voedzaam. Echter, soepen bevatten veel water, wat de spijsverteringssappen verdunt en de spijsvertering dus tegengaat. Vermijdt daarom dus de meeste soepen. Als je soep wilt, moet het erg dik zijn, het moet vooral gekookte groente bevatten en heel weinig water.

VEZEL

Vezel is een belangrijk onderdeel van groente. Het meeste is cellulose, een onoplosbare vezel, die we niet kunnen verteren. Vezel zorgt ervoor dat voedsel door de darmen blijft bewegen en helpt constipatie, diverticulosis, diverticulitis en zelfs kanker te voorkomen. Vezel helpt ook bij de productie van vitaminen in de darmen en kan de verspreiding van vriendelijke bacteriën ondersteunen. Wanneer je niet veel groente eet, kan je voedsel te weinig vezel bevatten. Dit geldt vooral wanneer je hoofdzakelijk geraffineerde granen eet zoals witte bloem, wit brood, witte pasta en witte rijst, waarbij de vezels verwijderd zijn.

MINERALEN IN GROENTEN

Groenten zijn een essentiële bron van tientallen mineralen. Biologisch geteelde groenten bevatten over het algemeen heel wat meer mineralen dan de commercieel geteelde groenten. Het mineralengehalte hangt ook af van waar en hoe het voedsel geteeld werd.

Het koken van groente verbetert de beschikbaarheid van de mineralen in de meeste groenten doordat het de taaie plantaardige vezels afbreekt, en door het voedsel te concentreren, zodat het makkelijker kan worden gegeten. Koken vernietigt mineralen niet, alhoewel het het gehalte aan vitamin C en E tot op een zekere hoogte vermindert. Hier zijn meer details over de belangrijkste mineralen in groenten.

Ijzer. Donkergroene bladgroenten en bieten bevatten veel ijzer. Deze ijzer is echter niet zo biologisch beschikbaar als die in vlees en eieren.

Magnesium en chlorofyl. Bladgroenten zijn raak aan chlorofyl, een magnesium-bevattende stof, die platnen gebruiken om energie uit zonlicht te halen. In feite zijn alle groenten een goede bron van magnesium, een mineraal wat iedereen tegenwoordig in overvloed nodig heeft, en waarin de meeste diëten tegenwoordig tekort schieten.

Zwavel. De radijs, ui en koolfamilies zijn uitstekende bronnen van natuurlijk zwavel. Zwavelverbindingen zijn essentieel voor de ontgifting van de lever, de hersenen de huid en de gezondheid van bindweefsel (disulfide-bindingen).

Jodium. Dit wordt gevonden in sommige groenten, met name in zeegroenten zoals kelp. Iedereen die een nutritional balancing programma volgt moet kelpcapsules innemen, een gemakkelijke manier om deze geweldige groente te consumeren. De meeste mensen hebben een tekort aan jodium. Andere zeegroenten zoals nori, wakame, hiiki, dulse en andere bevatten ook veel jodium, maar hebben minder alginaten, die het kwik wat deze groenten ook bevatten op te zuigen. Om deze reden adviseer ik alleen kelp. Voor meer informatie hierover, lees je Kelp op de website van dr. Wilson.

BIOLOGISCH GETEELD IS MEESTAL HET BESTE

Biologisch geteeld voedsel heeft de volgende belangrijke voordelen:

1. Het bevat meestal minder residue van giftige pesticiden en insecticide. Het kan nog steeds enkele residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten, omdat de wind dit van de ene boerderij naar de volgende blaast, en omdat dit vaak jarenlang nog in de grond achterblijft, als de boer in het verleden voedsel op de conventionele manier teelde.

2. Het is veel voedzamer dan gewone produkten. Een studie, gepubliceert in het Journal of Applied Nutrition testte biologische en commerciele producten, willekeurig gekocht in winkels in Chicago. Vergeleken met de commercieel gegroeide produkten, bevatte de biologische groenten gemiddeld twee keer zoveel mineralen. Andere studies vonden hetzelfde.

3. Het kopen van biologische groente stuurt een boodschap naar boeren, dat je verkiest de aarde niet te vergiftigen met giftige sprays.

4. Biologische groenten smaken vaak veel beter, vooral wortelen, uien en een paar andere groenten. Het eten van biologische groenten kan van iemand die geen groente eet, een groente-liefhebben maken, simpelweg omdat het beter smaakt.

5. Biolgisch geteelde groente blijft vaker langer vers.

6. De verscheidenheid aan biologische groenten, die beschikbaar is in markten groeit snel. Dit is zelfs de snelstgroeiende sector van de agrarische markt. Ze kosten iets meer, maar de prijzen gaan omlaag, en ze zijn de moeite waard als je ze kunt vinden en het je kunt veroorleven.

VERS, BEVROREN OF IN BLIK?

De beste manier is om groenten vers te genieten. Deze vorm is het meest voedzaam en smaakt het beste. Echter, een beetje diepvriesgroente is oké. Ingeblikte groente is beter dan helemaal geen groente. Echter, ze zijn minder goed, omdat ze ouder zijn, en het inblikken levert meer schade dan invriezen. Gesoldeerde blikken kunnen het voedsel met look vervuilen. Gekrompen blikjes zijn beter.

KOOKMETHODES

Koken met een hogedrukpan. Dit is de beste methoden om groente en zelfs vlees te koken. Het is snel, makkelijk schoon te maken, het smaakt het lekkerst, en het belangrijkste, de groenten zijn meer yang wanneer ze op deze manier gekookt worden. Voor details lees je Pressure-Cooking op de website van dr. Wilson.

Andere werkwijzen. Deze omvatten stomen, roerbakken en gebruik van een crockpot/slowcooker. Ik raad je af eten te roosteren, bakken of groenten te vaak te koken, alhoewel af en toe bakken of braden oké is. Wanneer je groenten kookt, moet je het water drinken, omdat het veel mineralen bevat.

Meer notities rondom koken: groente stomen. De beste manier is om een kleine hoeveelheid water in een pan te plaatsen. Voeg de groenten toe. Breng het water aan de kook, zet het lager en laat het ongeveer 30-40 minuten in het water stomen. Dit is de beste stoommethode, omdat het de ziel van de groente bewaart. Dit klinkt vreemd, maar groenten bevatten altijd zielen. Drink het kookwater, omdat het veel mineralen zal bevatten.

Groenten roerbakken. Dit is oké, maar het is een hoge temberatuur en je moet de groente lang genoeg koken. We willen geen knapperige groente. Ik kan kokosolie niet aanraden – te yin.

Crockpot-groenten. Je kunt groente meestal in een crock pot doen zonder ze te hoeven snijden, wat tijd bespaart en alle lekker sappen binnenhoudt. Ze koken langzaam en branden normalerwijze niet aan. Je kunt het voor het slapen gaan in de crockpot doen, en ze zullen worden gekookt, klaar om te eten als je wakker wordt. Je kan het ook in de crockpot doen voor je naar je werk gaat, zodat ze klaar zijn wanneer je weer thuis komt. Je kan kip of vlees erbij doen en een complete maaltijd klaarmaken, alles met weinig inspanning.

Groenten op smaak brengen. Het is vaak het beste om groenten zonder zout of specerijen te koken. Als de groente gaar is, kunt je een kleine hoeveelheid milde kruiden toevoegen, zoals een beetje oregano, rozemarijn, tijm, kerriepoeder of een van de andere milde soorten kruiden en specerijen. Als je goede kwaliteit groenten gebruikt, zullen ze een heerlijke smaak hebben.

Kliekjes/Restjes. Alhoewel vers het beste is, kun je tijd sparen door genoeg voor twee dagen te koken. Restjes kun je beter niet langer dan twee dagen bewaren, omdat ze dan niet meer goed zijn.

Groente fermenteren. Ik raad dit niet aan, behalve een beetje zuurkool. Het probleem met gefermenteerde groente is:

1. Het is heel yin, omdat ze a) rauw zijn, en b) gecombineerd worden met bacteriën en gist, die beide zeer yin zijn.

2. Sommige gefermenteerde levensmiddelen bevatten giftige aldehyden. Dit is potentieel een ernstig probleem, wanneer je dit regelmatig eet. Erg slecht is kombucha thee, maar het probleem komt ook bij andere voedselsoorten voor. Voor meer hierover, lees Aldehydes en Fermented Foods op de website van dr. Wilson.

HOEVEEL?

Iedereen moet 2-3 cups gekookte groente eten, tenminste drie keer per dag, of ongeveer 9-10 cups gekookte groente per dag. Meet de hoeveeelheid na het koken, niet rauw. Een andere manier om dit te zeggen is dat ongeveer 70% van je voeding uit gekookte groente moet bestaan. Dit klinkt misschien veel, maar is niet zo moeilijk met een beetje oefening. Eet wat bij elke maaltijd.

Voedselcombinaties. Je kunt 2-4 soorten groenten per maaltijd eten. Probeer kleuren en smaken te mixen voor afwisseling. Gekookte groenten zijn het basisvoedsel en moeten de basis vormen voor elke maaltijd. Bovendien kun je bij de maaltijd een ander type voedsel eten, een eiwit of een zetmeel. Deze eenvoudige voedselcombinaties helpen de spijsvertering sterk, en zorgen ervoor dat je het meeste uit het voedsel haalt.

GEBRUIK TOPPINGS ALS JE NIET VAN EENVOUDIG GEKOOKTE GROENTEN HOUDT

Om je bij het eten van groenten te helpen, en vooral om uw kinderen te helpen ze te eten, probeer het leuk te maken. Maak een dozijn of meer aan toppings klaar om over uw groenten te gieten. Hier zijn een aantal suggesties voor toppings:

• Verse room, slagroom of boter

• Olijfolie

• Yoghurt

• Geraspte kaas, bij voorkeur rauwe, volvette kaas

• Mosterdsaus. Mosterd is een uitstekend kruid.

• Andere soorten kruiden

• Amandel boter gemengd met een beetje water

• Thai – pindakaassaus

• Chinees – echte sojasaus

• Een paar gehakte noten of zaden

• Zelfgemaakte of gekochte slasauzen

• Sesamdressing

• Pestosaus

• Sauzen

    o Tomaat en chilipepersauzen, zoals Tabasco, indien u dat wenst, maar slecht af en toe. Pepers en tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en worden beter vermeden. Scherpe kruiden irriteren en zijn om deze reden minder geschikt.

    o Om sauzen te verdikken is arrowroot/pijlwortel-poeder goed en zeer voedzaam.

     o Voor meer groenterecepten, kunnen veel natuurlijke voedsel kookboeken nuttig zijn. Één die volledig gewijd is aan nutritional balancing is Joyful Cooking door Joy Feldman.

KINDEREN EN GROENTEN

Veel ouders hebben moeite ermee hun kinderen groenten te laten eten. Hier zijn een paar ideeën:

1. Lees je kinderen niet een les. In plaats daarvan, wees een goed voorbeeld. Eet zelf veel groenten. Het beste kun je de helft van je bord met groenten vullen, wanneer je eet, en minsten twee keer per dag. Vaak imiteren kinderen dit.

2. Maak lekker sauzen voor over de groenten die u kinderen lekker vinden. Zie bovenstaande suggesties voor ideeën.

3. Verstop groenten in andere gerechten, indien nodig. Voor ideeën, lees het artikel Fourteen Ways To Disguise Vegetables.

4. Pureer groenten, wanneer uw kind niet van de textuur van groenten houdt. Om een pureesoep te maken, kook groenten voor 10 minuten of langer. Giet het mengsel in een blender en mix voor ongeveer 15 seconden. Kook het dat nog iets langer en de meeste groenten zullen niet meer herkenbaar zijn.

5. Maak het leuk. Houdt een moestuin bij. Voor jonge kinderen, snijd kleine gezichtjes in de groenten, snijd ze creatief, schik ze creatief op een bord, en probeer ze op andere manier aantrekkelijker te maken voor kinderen. Dip ze in leuke sauzen om ze nog aantrekkelijker te maken.

6. Introduceer groenten op jonge leeftijd. Dit kan helpen om kinderen het gevoel te geven dat het gewoon normal eten is. Zo kunnen bevroren erwten kleuters helpen wanneer de tandjes doorkomen, en ze maken een verfrissende snack bij warm weer, ook voor oudere kinderen.

7. Pas op wanneer je kind spelt met andere kinderen, die geleerd hebben om groenten te haten. Dit komt maar al te vaak voor.

8. Voor snelle, makkelijke maaltijden en snack voor kinderen en volwassenen, lees Fast Food For Nutritional Balancing.

Gedroogde groente-capsules. Deze zullen extra groenten leveren. Echter, de groenten zijn rauw, wat yin is. Gebruik ook geen superfood groentepoeders, omdat ze meestal snel ranzig worden, zelfs in de koelkast. Gebruik alleen capsules. Gedroogde groente-capsules zijn geen vervanging voor het eten van veel gekookte groenten!

GROENTESAPPEN

Groentesap is het persen van groenten door een sapcentrifuge, waardoor het pulp of vezel verwijdert wordt. Op deze manier krijg je niet de vezels, maar alleen het sap. Dit concentreert veel voedingsstoffen in de groenten. Wortels zijn populair als persgroente, aangezien het zoet en lekker is. Je kunt greens, gember, rapen, bieten of andere rauwe groenten toevoegen voor meer smaak of therapeutische redenen.

Mijn suggestie voor de meeste volwassenen is om dagelijks 300-350 ml wortelsap te drinken. Dit biedt een belangrijke vorm van calcium en vele andere voedingsstoffen die bijna iedereen nodig heeft. Sla dit aspect van een nutritional balancing programma of een gezondheidsprogramma niet over.

Echter, meer dan deze hoeveelheid sap is niet goed voor de meeste mensen. Het is veel te yin, het verstoort de bloedsuikerspiegel in veel gevallen, en kan het spijsverteringskanaal beschadigen in sommige gevallen. Wordt alsjeblieft geen sap-fanatiekeling.

Welke sapcentrifuge is het beste? Alle sapcentrifuges werken. De goedkoopste zijn de centrifugale juicers. Andere “knedende” types zoals Champion of Green Power zijn ietwat makkelijker schoon te maken, en leveren een beetje meer sap.

Hoe zit het met blenders voor wortelsap? Bij blenders is het nodig om een beetje extra water toe te voegen, wat niet goed is. Ook laten ze het pulp intact, wat niet het beste is. Gebruik een juicer, niet een blender.

Je kunt ook vers wortelsap kopen in een gezondheidswinkel of in sommige supermarkten. Voor meer over dit onderwerp, lees Carrot Juice op de website van dr. Wilson.

GROENTE-SNACKS – GEDROODGDE, GEVRIESDROOGDE EN CHIPS

In de afgelopen jaren, zijn gezondheidswinkels begonnen met de verkoop van plastic containers met gedroogde groenten. Deze zijn oe als snack, hoewel ze wat duurder kunnen zijn. Een andere recente innovatie zijn groentechips. Deze zijn ook oké als snack, vooral als ze geen suiker of chemische additieven bevatten. Geen van deze voedingsmiddelen is echter een vervanging voor het eten van veel gekookte groente.

IV. ANDERE ONDERWERPEN

Schadelijke groenten. Soms kunnen groenten gezondheidsproblemen verergeren. Ik stel bijvoorbeeld voor alle nachtschade groenten te vermijden – witte en rode aardappelen, tomaten, alle paprika’s, inclusief hete peper, rode en groene paprika, en aubergine. Het eten van deze groenten kan bij sommige mensen gewrichtspijn verergeren, en ze bevatten allemaal de gifstof, solaline. Door deze groenten te vermijden verbetert de spijsvertering, die bij de meeste mensen zwak is.

GROENTE VERSUS FRUIT

Vruchten worden gedefinieerd als de geëxpandeerde eierstokken van planten. Deze bevatten allen zaden, alhoewel enige gekweekt zijn om zaadloos te zijn, zoals bijv. pitloze druiven. Vruchten zijn veel minder voedzaam dan groenten, omdat ze, in de regel, meer water en suiker bevatten. Vruchten zijn ook meer yin dan groenten. Dit is de voornaamste reden dat ik het eten van fruit afraad.

Groente wat eigenlijk fruit is. Sommige zogenaamde “groenten” zijn eigenlijk vruchten. Dat wil zeggen, ze zijn geëxpandeerde eierstokken van planten, en bevatten zaden. Als algemene regel, kun je deze voedingsmiddelen beter vermijden, met uitzondering van wat olijfolie. Dit betreft:

1. Alle groenten uit de nachtschadefamilie: Dit betreft alle tomaten, witte, rode, en andere aardappelen, aubergine, en alle paprika’s, zowel zoete rode, gele en groene paprika’s als alle (honderden) varianten hete chilipepers.

2. Pompoenen, zoals de zomersquash, courgette, zonnestraalpompoen en enige anderen. Deze zijn allemaal meer yin. Winterpompoenen zijn ook vruchten, maar een beetje is oké, omdat deze minder yin zijn. Dit omvat de eikel, butternut en spaghettipompoen.

3. Anderen zijn komkommers, okra etc. Groene bonen, snijbonen en erwten zijn technisch gezien ook vruchten. Echter, ze zijn niet zo yin, en zijn uitstekende groenten voor iedereen.

KRUIDEN VERSUS GROENTEN

Sommige mensen vertellen me dat ze niet veel groente eten, maar dat ze kruiden over hun voedsel strooien. Dit is niet goed genoeg! Groenten verschillen van kruiden en specerijen, aangezien groente gekweekt wordt als voedsel. Ze kunnen dagelijks worden gegeten in grote hoeveelheden. Dit is zelfs nodig, wanneer je een optimale gezondheid wilt, want iedereen heeft vandaag de dag te weinig mineralen, en groente is de belangrijkste bron van mineralen.

Kruiden en specerijen zijn bedoeld als garnering, smaakmaker, en sommige worden gebruikt als geneesmiddel. Kruiden bevatten per definitie een kleine hoeveelheid giftige stoffen, die ze ongeschikt maken voor het dagelijks eten, behalve dan in zeer kleine hoeveelheden. Luister niet naar de leugens van enige gezondheidsautoriteiten, die beweren dat er “voedende kruiden“ bestaan, waarvan je zoveel als je wilt kunt eten. Dit is niet waar.

Referenties

J. Applied Nutrition, 1993:45(1);35-39.